Munkavédelem az építőiparban

Az építőipar egy olyan terület, ahol a munkavállalók állandóan változó, közel sem balesetmentes helyszínen kénytelenek munkájukat végezni.Ezért érthető módon a munkavédelem az építőiparban kiemelt jelentőséggel bír, mind törvényi szinten, mind a munkáltatók, munkavállalók szintjén. Ezért az alábbiakban összegyűjtöttük mire is érdemes figyelni az építőiparban, ha munkavédelemről van szó.
Munkavédelem az építőiparban

Kéz- és lábvédelem az építkezéseken

A kézvédelem elsődleges védelmi vonala a védőkesztyű használata. A megfelelő védelemmel bíró kesztyűk többek között mechanikai-fizikai hatások, statikus elektromosság, vibráció, vegyi anyagok, hideg veszélye ellen védenek. Építkezések során azonban megeshet, hogy bőrkárosító anyagokkal érintkezünk. Ezek ellen a műanyag alapanyagú védőkesztyűknek a vegyszerek elleni védelmi képességét és annak követelményeit a munkavédelmi szabványok tartalmazzák.

A lábvédelem esetében ugyanúgy különböző szabványokkal találkozhatunk, melyek között az átszúrás, csúszás, vagy épp statikusság elleni védelemre is találhatunk kategóriát. Mivel egy építkezésen a láb kiemelt védelmet élvez, így ezen a téren érdemes mindig a legjobb gyártók termékeit preferálni, mint amilyenek például az Artra munkavédelmi termékek, amik minden vonatkozó szabványnak maximálisan megfelelnek építkezéseken is.

Leesés elleni védelem az építőiparban

Az építkezési területeken a leesés korlátozása történhet oly módszerrel, amelynél a munkavállaló mozgástartománya egyéni védőeszköz használatával be van határolva, ezáltal nem is zuhanhat le. Ezt hívjuk munkahelyzet-pozicionálásnak, erre alkalmas a munkahelyzet beállító deréköv, ami azonban zuhanás ellen nem nyújt védelmet.

Olyan esetekben, ahol a szintkülönbség határán kell munkát végezni, és a leesést nem lehet kizárni, ott a leesés elleni védelmet a munkavégzés minden pillanatában biztosítani kell. A leesés elleni egyéni eszközök egy esetleges zuhanás eseten sem okoznak sérülést. A leesés elleni védelmet azonban sohasem egy eszköz, hanem több eszköz rendszer alkotja. A zuhanásgátló rendszer részei a:

· kikötési pont,

· testheveder,

· összekötő elemek (karabiner, csatlakozó kötél vagy heveder)

· sebességcsökkentő eszközök (zuhanásgátló, energiaelnyelő).

Légzés és látásvédelem építési területeken

Építőipari tevékenység során az esetek többségében szűrő típusú légzésvédő eszközöket szükséges alkalmazni, melyek lehetnek:

· részecskeszűrők,

· gázszűrők,

· kombinált szűrők (pl. részecskeszűrő félálarc, szűrő félálarc gázok valamint gázok és részecskék ellen).

Vegyi anyagok (maró, túlérzékenységet okozó gázok, gőzök, folyadékok, szállópor) szembe jutása esetén a látószerv károsodását védőszemüveg, védőálarc viselésével szükséges kivédeni.

Hallásvédelem építkezés esetén

Amennyiben a zajterhelésből eredő kockázatot más intézkedéssel nem lehet megelőzni, akkor a munkavállalót megfelelően illeszkedő egyéni hallásvédő eszközzel kell ellátni.

Abban az esetben, ha a zaj mérhető mértéke meghaladja az alsó beavatkozási határértékeket 80 dB, akkor a munkáltatónak kötelessége egyéni hallásvédő eszközt biztosítani a munkavállaló részére. Emellett fontos, hogyha zaj mért értéke eléri vagy meghaladja a felső beavatkozási határértékeket 85 dB, akkor a munkavállaló köteles a rendelkezésére bocsátott egyéni hallásvédő eszközt az előírt módon viselni.

Összegezve:

Az építőiparban tehát a munkavédelem terén sok mindenre kell odafigyelni, hogy a munkát a lehető legbiztonságosabb körülmények között végezhessék a munkavállalók. Ennek elmaradása komoly büntetést vonhat maga után a munkáltató, de akár a munkavállaló irányába is.

Kapcsolódó cikkek

3d nyomtatással készül a jövő fenntartható otthona

Nyomtatott darázsfészek-házak készülnek a társadalmi problémák leküzdéséért

Globális problémákra hívja fel a figyelmet, és kínál alternatív megoldást az Olaszországban épülő 3d nyomtatott otthon.

Ilyen a modern szalmaház

Megnyerő és környezetbarát: ilyen egy modern szalmaház

A 3 kismalacnak sokkal könnyebb lett volna a dolga, ha ismerik ezt a megoldást.