Mi mindenre jó a fűtőkábel?

A fűtőkábel számos területen lehet hasznos a fűtésrendszer kialakításánál. Könnyű vele dolgozni és költséghatékony megoldás. Nézzük meg, mi mindenre is jó a fűtőkábel, illetve tudd meg, milyen előnyei vannak a fűtőszőnyeg használatának!
Mi mindenre jó a fűtőkábel?

Fűtőkábel előnyei

A fűtőkábel alkalmas bármely épület teljes értékű fűtésére, és bátran alkalmazható vizes helyiségekben is, hiszen dupla érintésvédelmi szigeteléssel és megfelelő elektromos árnyékolással van ellátva, ezáltal megfelel a vizes helyiségekben történő alkalmazás szigorú előírásainak.

Sokan nem mernek belevágni az elektromos fűtés kiépítésébe, mert félnek, hogy magas lesz a villanyszámlájuk. A villanyszámla mértékét azonban a ház hővesztesége határozza meg, amit a ház hőszigeteltsége nagyban befolyásol, viszont a fűtőkábeles padlófűtés kiépítési költsége a gáz, illetve egyéb fűtésrendszerek kiépítéséhez képest jóval alacsonyabb.

Beltéri és kültéri alkalmazása

Beltéri alkalmazásra a legnépszerűbb módszer a fűtőszőnyeg. A fűtőszőnyeg kiválóan alkalmas a padlófűtés kiépítéséhez, akár utólagosan is bármely típusú járófelület felújításakor.

A fűtőkábel kültéri alkalmazása viszont nagyban megkönnyítheti életünket. Leggyakrabban a kocsifelhajtóknál és a garázslejáróknál, valamint lépcsőknél szokták használni, hiszen a téli fagyok során eljegesedhet, ezáltal rendkívül csúszás- és balesetveszélyessé válik a felület. A fűtés hatására viszont nem tud lefagyni a burkolat és biztonságosan használhatjuk a területet.

A másik nagyon fontos része a háznak ahol használhatunk fűtőkábel beépítést, az az ereszcsatorna. Itt szintén a megfagyott víz okozhat károkat. Szétnyomhatja, megrepesztheti az ereszt, és az itt kifolyó olvadékvíz károsíthatja a homlokzatot is. A másik veszélyes probléma az az, hogy jégcsapok keletkeznek az eresz alján, melyek letörve súlyos sérüléseket okozhatnak az alatta elhaladóknak. A téli hidegre gondolva eszünkbe juthat, hogy a fűtetlen helyiségeken áthaladó vízvezetékek is ki vannak téve a fagyveszélynek. A fűtőkábel a csővezetékek fagyvédelméhez is kiváló eszköz és érdemes alkalmazni ebben az esetben.

Hőmérséklet érzékelő

A csatornákat, feljárókat és az ereszeket természetesen nem folyamatosan fűtjük a fűtőkábel segítségével. A költséghatékony működés érdekében a lehető legminimálisabb időre kell csökkenteni a fűtésére szánt időt. Kézzel nem tudnánk szabályozni a be- és kikapcsolást, hiszen nem mindig vagyunk otthon amikor éppen használni kéne. A vezérlő mellett az automata működéshez mindössze egy hőmérséklet érzékelőre és nedvességérzékelőre van szükség. A vezérlő így képes megállapítani, hogy mikor van fagy és nedvesség egy időben és csak akkor kapcsol be amikor szükség van rá, ezáltal rengeteget tud spórolni számunkra. Ez a legolcsóbb és legoptimálisabb üzemeltetés.

Néha nem is gondolunk ezekre az apróságokra, pedig nagyon fontos, hogy biztonságosan közlekedhessünk otthonunk területén. A fűtőkábel és a fűtőszőnyeg rengeteg felhasználási móddal rendelkezik és érdemes kicsit beleásnunk magunkat a tudnivalókba, ha egy építkezés előtt állunk, hiszen komfortosabbá tehetjük vele életünket.

Kapcsolódó cikkek

Épületek utólagos vízszigetelése

Épületek utólagos vízszigetelése

Vizes falak, penész és doh helyett kellemes, jó levegőjű otthonról álmodsz? Cikkünkben bemutatjuk, milyen lehetőségeid vannak házad utólagos vízszigetelésére.

Építkezel? Ezeket a szerszámokat szerezd be hozzá!

Építkezel? Ezeket a szerszámokat szerezd be hozzá!

Az alábbiakban azzal foglalkozunk, hogyha építkezünk, mely szerszámokat szerezzük be hozzá mindenképpen, hogy gördülékenyen mehessen a munka.

Konyhafelújítás lépésről-lépésre

Konyhafelújítás lépésről-lépésre

A családosok állami segítséget is igényelhetnek, amivel a költségeik a felére csökkennek.