Házfelújítás előtt állsz? Erre figyelj oda!

Jó, azért ez így barokkos túlzás. Nincs is jobb annál, mint amikor vége van a felújításnak, és lehet gyönyörködni a végeredményben – ez így már stimmel! De odáig el is kell jutni, és az utólagos javítgatások helyett a legjobb megtervezni azokat a pontokat, feladatokat, amik a leglényegesebbek.
Házfelújítás előtt állsz? Erre figyelj oda!

Mi az, ami nem maradhat ki a renoválásból?

Alapvetően majdnem mindegy, hogy mekkora léptékű a felújítás, egy biztos: amíg a régi ajtók, ablakok uralkodnak, addig egy tapodtat sem érdemes tenni. Hiszen számtalan hátránnyal jár együtt, ha a zárás nem megfelelő, ha ki-be jár a levegő, ha a funkcionalitás erőteljesen sérül. Pontosan ezért kihagyhatatlan lépés a nyílászáró csere. Még a festés előtt célszerű a végére járni. Így aztán nemcsak külsejében újulhat meg a tér, bár nem érdemes erről a pozitívumról sem megfeledkezni, mivel az új ajtók, ablakok látványa egy cseppet sem utolsó. De ami még ennél is hangsúlyosabb, hogy a felújítás megannyi előnyt tartogat. Például hogy csak egyet említsünk, a beruházás valójában egy befektetés, aminek a megtérülése mind rövid, mind hosszú távon sokszoros. Ha az ajtók, ablakok jól zárnak, akkor a közbenjárásukkal a benti térben megélhető komfortérzet nagymértékben javulhat, ráadásul az energiafogyasztás mértéke is jelentősen csökkenthető, mivel télen a meleg, nyáron a hideg nem képes kikúszni a párkányokon, küszöbökön túlra. A szigetelés vadonatúj szintje ismerhető, tapasztalható meg mindennek köszönhetően. Úgyhogy bár nyilván a cseréltetés adott költséggel jár, de ez egy olyan díjtétel, ami idővel egy az egyben lenullázódik, sőt a gazdaságos energiafelhasználás konkrétan pénzt hozhat a házhoz.

Akkor ez az első lépés?

Igazság szerint igen, célszerű az ablakcsere folyamatát első körben letudni, sőt még a tervezést is ehhez igazítani. Ha ez megvan, akkor az egyrészt óriási ugrás, erőt adó siker, ami továbblendítheti a felújítás szekerét, másrészt következhet a többi cél elérése. Ez az a stáció, amit csak egyszer kell megjárni, és ami aztán évtizedeken át bizonyíthatja: megérte belevágni, megérte megcsinálni!

Kapcsolódó cikkek

Lakóház felújítása Rua da Torrinha-ban - Sofia Granjo Arquitetos

Lakóház felújítása - Sofia Granjo Arquitetos

Meglévő lakóház rehabilitációja, modern fűszerezéssel.

Felújítod a házat? Ezeket mindenképp szerezd be!

Felújítod a házat? Ezeket mindenképp szerezd be!

A felújítás jó móka – vagy mégsem? Sokan lelkesednek érte, de azért azt kár lenne vitatni, hogy a munka sűrűjében elképesztően sok a fizikai, sőt mechanikai kihívás.