Útmutató gyalugép vásárláshoz: ezeket a szempontokat érdemes megfontolni

Legyen szó hobbi barkácsfeladatokról vagy professzionális asztalos és ács feladatokról, a gyalugépek elengedhetetlen felszerelést jelentenek.
Útmutató gyalugép vásárláshoz: ezeket a szempontokat érdemes megfontolni

Milyen típusai vannak a gyaluknak?

A gyalulás célja a felületi egyenlőtlenségek eltüntetése vagy az anyag vékonyítása. A feladathoz használt eszközöket az alábbi három típusba sorolhatjuk:

Hagyományos kézi gyalu: A hagyományos kézi gyalut toló módszerrel, a fától elemelve lehet használni. Bár nagyon pontos és alapos munkát lehet vele végezni, nagyobb munkákhoz ritkán választják, mivel használata lassú.

Elektromos gyalu: Az elektromos gyalu azonos elven működik, mint a kézi gyalu, azonban sokkal gyorsabb, mivel az elektromos áram pörgeti a gyalukéseket. Ez működhet akkumulátorról vagy akár hálózatról is. Az előbbi előnye, hogy mobilis, így bárhol használható könnyedén.

Gépi gyalu: A gépi gyalu professzionális megoldást kínál hobbi barkácsolóknak és profi szakembereknek egyaránt. Rezgéscsillapító gumi talpazattal rendelkeznek, így csökkentik a vibrációt. Szükség esetén pedig akár a munkapadhoz is rögzíthető csavarral a fokozott stabilitás érdekében. A modern gépi gyalukban beépített túlmelegedés elleni védelem található, így hosszabb vagy megterhelő használat esetén automatikusan kikapcsol, amely megelőzi a költségesen és nehezen javítható motorhibát.

Milyen gépi gyaluk érhetőek el? Melyiket érdemes választani?

A legtöbb hobbi ezermester és szakember számára a gyalugépek jelentik a megfelelő választást, hiszen ezekkel precíz és gyors munka végezhető. A következőben bemutatjuk, hogyan találhatja meg az igényeinek tökéletesen megfelelő gyalugépet.

A gyalugépek három további alcsoportba sorolhatóak, amelyek az alábbiak:

Egyengető gyalu: Az egyengető gyalu kötött gyalulási iránnyal rendelkezik, mellyel a faanyagot tudjuk tolni. Az előre beállított vastagságot a gyalukések eltávolítják a faanyagból – ezzel pofonegyszerűen, precízen és gyorsan tudjuk az egyenlőtlen felületű anyagot tükörsimává varázsolni. Továbbá használható táblásításkor is a kitüremkedő ragasztóanyag és egyéb szennyeződések eltávolítására.

Vastagoló gyalu: A vastagoló gyalut arra használhatjuk, hogy a munkadarab vastagságát pontos méretre csökkenthessük. Nagyon hasznos például duplikáláshoz, ilyenkor egy meglévő munkadarab alapján identikus vastagságú faanyagot akarunk elkészíteni. A vastagoló gyalu általában szélesebb és hosszabb, mint a kombinált berendezés, így nagyobb helyet foglal a műhelyben. A legtöbb gép esetén 0-5 mm között állítható a vastagolás, vagyis egyszeri átolással maximum 5 mm-rel csökkenthető a vastagság.

Kombinált gyalu: A kombinált gépek ötvözik az egyenlítő és vastagoló berendezések előnyeit és mindkét funkciót képesek ellátni. Előnyük, hogy kompakt méretűek, így könnyen elférnek kisebb műhelyekben is.

Vásárlás előtt érdemes végiggondolni, hogy milyen célra fogja használni a szerszámot a jövőben. Amennyiben mindkét funkció fontos a barkácsoláshoz, a kombinált gyalu beszerzését javasoljuk, hiszen ez egyszerre alkalmas egyenlítéshez és vastagoláshoz.

Milyen kiegészítők használhatóak a gyalugépekhez?

Ahhoz, hogy a gyalu teljes értékű legyen, biztonságosan és hatékonyan tudjuk használni, kiegészítőkre is szükség lesz. A legfontosabb kiegészítők az alábbiak:

Tolófa: A tolófa egy elengedhetetlen biztonsági eszköz, amely használata kötelező munkavédelmi okok miatt. Minden gépi gyaluhoz gyári tartozék, azonban ezek gyakran műanyagból készülnek, így sokan készítenek saját tartósabb tolófát.

Gumírozott tolófelület: A gumírozott tolófelület olyan tapadókorongokkal ellátott kiegészítő, amely a munkadarab felső részéhez csatlakoztatható. Segítségével precízen és biztonságosan tolható a faanyag a gyalugépben.

Forgácsgyűjtő: A forgácsgyűjtő vagy forgácskosár segít abban, hogy az apró fatörmelék irányítottan, egy helyre kerüljön. A kiegészítő segítségével megőrizhetjük a rendet a műhelyben. Fontos megjegyezni, hogy vastagoló funkciónál a szívócsonk lentre, míg egyenlítésnél fentre kerül.

Forgácselszívó: A forgácselszívó összekapcsolható forgácskosárral, így még egyszerűbbé teheti a rend megőrzését munka közben. Míg rövidebb, pár perces munkánál nem szükséges elszívó, addig hosszabb és komplexebb feladatoknál nélkülözhetetlen. Az apró fatörmelék a gépbe ragadva túlmelegedéshez és eltömüléshez vezethet. Sőt, akár fokozott amortizációt is okozhat!

Milyen munkavédelmi felszerelés szükséges?

A munkavédelem, munkaruházat és a biztonsági kiegészítők használata elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyalulás biztonságos legyen. A szükséges munkavédelmi felszerelés védőszemüvegből, fülvédőből és pormaszkból áll. Illetve fontos, hogy ne feledkezzen meg a tolófa vagy gumírozott tolófelület használatáról.

A biztonságos munkavégzés érdekében kizárólag faanyagot szabad gyalulni az eszközzel, fémek behelyezése gyalukések sérülését okozhatja, amely késcseréhez és balesethez vezethet.

Mind a vastagolás, mind az egyenlítés funkciónál fontos ügyelni arra, hogy a gépen feltüntetett tolási irányban helyezzük be a munkadarabot. Ellenkező esetben nem csupán a gyalukések sérülhetnek, de akár baleset is bekövetkezhet.

Zákány Szerszámház: a megbízható szerszám webshop

Szeretné bővíteni műhelyét kiváló minőségű, kedvező árú és időtálló gyalugéppel? Akkor látogasson el a Zákány Szerszámház webáruházába, ahol széles választék, remek ár-érték arány és gyors kiszállítás várja!

Kapcsolódó cikkek

Kötelező eszközök az építőipari munkások számára

Kötelező eszközök az építőipari munkások számára

Az építőipari munkásoknak szánt kötelező szerszámok listája nem teljes ezek nélkül a szerszámok nélkül.

Útmutató gyalugép vásárláshoz: ezeket a szempontokat érdemes megfontolni

Útmutató gyalugép vásárláshoz: ezeket a szempontokat érdemes megfontolni

Legyen szó hobbi barkácsfeladatokról vagy professzionális asztalos és ács feladatokról, a gyalugépek elengedhetetlen felszerelést jelentenek.