A legérdekesebb berlini épületek 2.

Íme, további 6 izgalmas épület Berlinben!
A leghíresebb berlini épületek - 2

6. Hufeisensiedlung - A patkó alakú lakótelep

Bruno Taut építésznek sikerült Berlint “szellősebbé” tennie, azáltal, hogy kiszabadította a lakosságot a bérkaszárnyákból, amikor megépítette a város szélén ezt a gazdaságos lakótelepet, a Patkó-telepet, valamint a hasonló formájú Tintadoboz-telepet. Az egyedi stílusú lakótelepeket az Unesco a világörökség részének nyilvánította.

Cím: Britz

7. Bierpinsel - Futurisztikus dizájn

47 méter magas és - különösen a teteje miatt - a Steglitz egyik legfőbb tájékozódási pontja a Bierpinsel, amelyet Ralf Schüler és Ursulina Schüler-Witte tervezett még 1947-ben, formája miatt azonban a mai napig futurisztikusnak hat. Épp az egyedisége miatt azonban sokáig nehéz volt kihasználni az épületet, amiben jöttek-mentek a bérlők. A legújabb terv, hogy a trendi start-upoknak biztosítson coworking irodákat.

Cím: Schloßstr. 17, Stieglitz

8. A markáns Bauhaus Archiv

Itt találhatjuk a művészeti iskola legátfogóbb gyűjteményét. Sajnálatos módon a múzeum most karbantartás miatt zárva. Ez 2019-ben duplán dühítette a hoppon maradt látogatókat, hiszen Németország-szerte a nagy jubileumot ünnepelték. Akárhogyis, kívülről is megcsodálható az eredetileg Walter Gropius által tervezett épület, amelyet 2022-ben terveznek újranyitni.

Cím: Klingelhöferstr. 14, Tiergarten

9. A James Simon Galéria

A sztárépítész David Chipperfieldnek nem volt könnyű dolga a James Simon galériával. Először 1999-ben tervezte meg ezt az épületet, ami ma már a berlini Museuminsel látogatói központja. Hiába nyert meg azonban a pályázatot, a terv először a metró vonalával ütközött, majd tüntetés is indult ellene. Végül 2019-ben mégis átadták.

Cím: Museuminsel, Mitte

10. Haus der Kulturen der Welt - A világ kultúráinak háza

40 évvel ezelőtt következett be egy balszerencsés eset, ami egy ember életét követelte. Beszakadt ennek az épületnek a teteje, amire a nyugat-berliniek a mai napig emlékeznek. A röviden csak HKW-nak nevezett ház arról is nevezetes, hogy néha a német parlament is ülésezett benne, de megfordult itt az NDK vezetősége, valamint John F. Kennedy és Jimmy Carter beszédeinek is helyet adott. Ma a Hugh Stubbins által tervezett épület kiállítások, koncertek és felolvasások helyszíne.

Cím: John-Foster-Dullee-Alle 10, Tiergarten

11. Ausstellungshaus - Egy álom vasból és acélból

Az 1968-ra elkészült Kiállítóházat a neves építész, Ludwig Mies van der Rohe egyik legjelentősebb berlini alkotásaként tartják számon, innen számítják késői alkotói szakaszát. 2015-ig a 20. század legnagyobb alkotóinak munkáit találhattuk meg itt, azóta azonban zárva van, helyét a Nemzeti Galéria vette át.

Cím: Potsdamerstr. 50, TiergartenKapcsolódó cikkek

Átmeneti menedékhelyek a kanadai partok díszei

Csigaház formájú menedék a kanadai partok őre

A hetedik torontói Winter Stations nemzetközi tervpályázat témája a menedék volt.

Rekorder futurisztikus reptér Pekingben

Földönkívüli tengericsillag: rekorder reptér Pekingben

Nem a formája az egyetlen, ami különleges a kínai Dahszing Nemzetközi Repülőtérben.