A fenyő törzséből bújik elő a norvég lombház

A házak hat méterrel a talaj felett biztosítanak tökéletes kilátást a Hardanger-fjordra.
A fenyő törzséből bújik elő a norvég lombház

A norvégiai Odda város felett húzódó erdőben lelhetünk rá a Helen & Hard norvég építészeti iroda által tervezett Woodnest faházakra. A két elkészült épület a meredek domboldalon áll, ahonnan varázslatos kilátás nyílik a tájra, a már említett fjordra. A szomszédős fenyők ágai közé emelkedve igazi kalanddá válik, de legalábbis annak érzetét kelti a – tökéletesen biztonságos – házban töltött idő.

Mindkét ház egy-egy fenyőből nő ki, legalábbis ezt a látszatot keltik, ahogy a fákhoz rögzített acélelem, gallér tartja őket. Odda városból gyalog lehet megközelíteni a lombházakat, amihez egy rövid túrát kell tenni a meredek norvég hegyoldalon, az erdőben. Az épületek tervezésekor az alkotók figyelembe vették a domborzatot, de nehéz is lett volna nem így tenniük, hiszen a fjord feletti terület nem a legkönnyebben kezelhető terep. Ha eljutottunk az épületekig, egy rövid hídon tudunk felsétálni a bejáratig, természetesen ez is mind fából készült.

Alapterületük nem túl nagy, de a belső terek kialakítása kényelmessé teszi a 15 négyzetméteres kabinokat, találhatunk hálószobát, fürdőt, konyhát, illetve a tökéletes kilátással rendelkező nappalikat. Az enteriőr kialakítása a letisztult skandináv minimalizmus jegyében történt, így házak belsejében is a természetes színek és az anyagok uralkodnak, akárcsak az épületek szerkezeténél, borításánál.

A tervezők ezekkel a házakkal fejezték ki tiszteletüket a norvég építészet előtt, aminek jellegzetes alapanyaga a fa. Éppen ezért a külső borítása a két kis lombok közötti kunyhónak kezeletlen fazsindely, ami az időjárási hatásoknak köszönhetően folyamatosan változik majd, és fokozatosan olvad bele a körülötte lévő tájba.

Kapcsolódó cikkek

Három vallásegy templomban

Három vallás találkozik egy berlini templomban

Zsinagóga, mecset és egy keresztény templom is egyben a berlini Egy Ház elnevezésű vallási központ.

Az építészet és gömb találkozása

Az építészet és a gömb találkozása

Épületek a világ minden tájáról, amik megközelítik a tökéletes formát.

A leghíresebb berlini épületek 1.

A legérdekesebb berlini épületek 1.

Íme, a leglátványosabb építmények a német fővárosban.