Minden, amit a klímákról és azok fajtájáról tudni érdemes

A klímák ma már roppant népszerűek, hiszen a nyári melegben és az őszi, vagy téli hidegebb napokon is jól jöhetnek ezek a praktikus eszközök. Természetesen ahogy sok más téren, így a klímák terén is nagy a választék és sok a lehetőség. Éppen ezért az alábbi cikkben összegyűjtöttünk mindent, amit a klímákról és azok fajtáiról tudni érdemes.
Minden, amit a klímákról és azok fajtájáról tudni érdemes

Monoblokk klímák és jellemzőik

A monoblokk klímák lényege, hogy egyetlen egységként üzemelnek. Ez azt jelenti, hogy nincs külön kültéri, illetve beltéri egység. Előnye ezeknek a típusoknak, hogy a fentiek miatt nincs szükség csőrendszerre sem. Emiatt az üzembe helyezése lényegesen egyszerűbb, illetve könnyebben áttelepíthetők más helyiségbe is. Természetesen a monoblokk típusokon belül is megkülönböztethetünk több altípust is. Ezek közül a mobil, illetve az ablak klímákat érdemes megemlítenünk.

Mobil klíma

A mobil klímák azok az elektronikai boltokban is kapható berendezések, amelyek már szakember segítsége nélkül is beüzemelhetők, hiszen nem igényelnek kiépítést. Az elhelyezés terén ezeknél a típusoknál nagy könnyebbség, hogy a klímákat nem kell fixen rögzíteni, így tetszőlegesen áthelyezhetők bármikor, szinte bárhová. Ez annak köszönhető, hogy szerkezetük könnyű, talpazattal vagy görgőkkel rendelkeznek az egyszerűbb szállítás érdekében. Ráadásul a tisztítása házilag elvégezhető, nem igényel szervizes beavatkozást sem.

A mobil klímáknak azonban megvannak a maga negatívumai is, amikkel nem árt tisztában lenni. Ezek közül az egyik legnagyobb hátrány az alacsonyabb teljesítmény, ami miatt kevésbé gyorsan hűtik le az adott helyiség légterét.

Emellett állandóan emlegetett hátrány még az igencsak magasnak mondható energiafogyasztás, a nem épp helytakarékos kialakítás, ami miatt kisebb szobába nehezebben helyezhető el úgy hogy ne képezzen akadályt.

Végül, de nem utolsó sorban a nagyobb átmérővel rendelkező kivezető cső elhelyezése is problémát okozhat, akárcsak a kondenzvíz folyamatos eltávolítása, amely nem távozik automatikusan a rendszerből.

Ablak klíma

Az ablakklímáról bár ritkábban hallani, de ez is egy monoblokkos klíma verzió. Gyakorlatilag ez egy doboz, amely tartalmazza az összes működéshez szükséges alkatrészt:

· kompresszort,

· elpárologtatót,

· kondenzátort is.

Ahogy azt a nevéből sejthetjük ez a típus ablaknyílásba építhető, a telepítése így viszonylag egyszerű, nem kell hozzá csővezeték kiépítése, viszont az ablakban való elhelyezéshez kőműves, esetleg lakatos szakember bevonása is szükséges lehet.

Ezt a típus olyan helyekre érdemes beépíteni, ahol a kültéri egység telepítése nem lehetséges vagy nem engedélyezett.

Split klíma

A split klíma fogalma azokat a légkondicionáló berendezéseket foglalja, amelyek több különálló egységből épülnek fel. A kültéri és beltéri egységeket csőrendszer köti össze, amelyben a hűtőközeg kering. Egy kültéri egységhez több beltéri egység is köthető. A kültéri egység általában minden ezen belüli típusnál hasonló, a beltéri egységek esetében azonban vannak különbségek.

Hagyományos és inverteres klímák

A klíma kompresszor típusa szerint megkülönböztetünk hagyományos és inverteres klímákat. A hagyományos klímánál a hűvös levegő nem szabályozott, a lehető leghidegebb levegőt engedi be a helyiségbe, amíg le nem hűl, majd kikapcsol.

Az inverteres kompresszor viszont szabályozható fordulatszámmal bír, így a kibocsátott levegő hőmérséklete tetszőlegesen változtatható, sőt mi több a beltéri egység folyamatosan monitorozza a szoba hőmérsékletét és ahhoz igazítja a beáramló levegő hőmérsékletét. Ennek köszönhetően az inverteres klímák jóval csendesebbek és energiatakarékosabbak nem inverteres társaikhoz képest.

Parapet klíma

A parabet klíma olyan helyekre kerül beüzemelésre, ahol nem megvalósítható az oldalfal felső részére rögzítés. Tipikusan ilyenek a tetőtéri lakások. Ezek a típusok ugyanis padlóhoz közeli falfelületekre, illetve vízszintesen a mennyezetre szerelhetők. A parapet klímákat előszeretettel használják irodákban, ipari létesítményekben, mivel jóval nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek és fűtésre is használhatók.

Összegezve

Természetesen legyen szó bármilyen klímáról a klíma webáruházak kínálata ma már igen szélesnek mondható, így bármilyet beszerezhetünk otthonunk, illetve irodánk számára.

Kapcsolódó cikkek

Minden, amit a klímákról és azok fajtájáról tudni érdemes

Minden, amit a klímákról és azok fajtájáról tudni érdemes

Összegyűjtöttünk pár dolgot, amit a klímákról és azok fajtáiról tudni érdemes, hogy könnyebben kiválaszthassuk a megfelelő klímát magunk számára.