Japandi: a hibrid minimalizmus harmóniája

A két minimalista stílus találkozása nem válik sterillé, sem unalmassá, hiszen kellő odafigyeléssel a természetesen otthonosság és a távolságtartó elegancia tökéletes párt alkotnak.
Japandi, a hibrid minimalizmus harmóniája

Nem teljesen új stílusirányzat a japandi névre keresztelt, északi és keleti vonásokat elegyítő irány, hiszen már néhány évvel ezelőtt megkezdte lassú hódítását a lakberendezés világában, sőt egyesek szerint már akkor elkezdődött, amikor az északiak a távol-keleti mestereket felkeresve tanulmányozták az ottani építészetet. A skandináv és japán trendek ugyan sok mindenben különböznek, de rendelkeznek azonos vonásokkal is, amik éppen elég stabil alapot emelnek egy új, vagy régi, de mindenképpen kifinomult irányzatnak.

A természetes anyagok (fa, bambusz, rattan) használata, a funkcionalitás előtérbe helyezése és a minimalizmus mindkét stílusra jellemző, és bár a skandináv dizájn a visszafogott, de otthonos elemeket használja, míg a japán az erősebb kontrasztokkal, élénkebb színekkel dolgozik, nem nyomják el egymást egy térbe zárva sem.

A lényeg éppen a kevertségben rejlik, és főleg a részletekben, hiszen a lágy, majdhogynem semleges színekből kiugró sötétebb tárgyak megnyugtat és modern képet festenek. Mindkét irányzatra jellemző, hogy a felesleges tárgyaknak nem adnak teret, a józanság, letisztultság hatja át az enteriőrt. Mivel a természet tisztelete szintén mindkét stílusban fellelhető, a növényekről sem kell lemondanunk, jól mutatnak ebben a közegben.

A japán wabi-sabi szépségről alkotott szemlélete is áthatja ezt a stílust, azaz minden tökéletlen természetesség az egyediségével szép, így a kézzel készített díszek, a kicsorbult tálak, a megrepedt vázák is helyet kapnak a japandi otthonban, és tökéletlenségükkel teszik szebbé azt. A dán hygge puhasága sem tűnik el, és jól megfér a több rétegnyi takaró, párna egy óriási japán váza, illetve egyéb kerámiák mellett. Az íves, lágy, máshol kemény és esetenként szinte puritán vonalak elegáns és mindeközben otthonos látványt és érzést nyújtanak.

Kapcsolódó cikkek

Stockholmi lakás elegáns pasztell színekben

Stockholmi lakás elegáns pasztell színekben

Less be egy csodás, stílusos svéd otthonba!

Friluftsliv az új hygge

A dán hygge után most itt a norvég friluftsliv, hogy átrendezze otthonunkat

Itt az új skandináv életérzés, ami legalább akkora hatással bír a lakberendezésre, mint elődje.

A legnépszerűbb lakberendezési stílusok - melyik a tiéd?

A legnépszerűbb lakberendezési stílusok - melyik a tiéd?

Melyik stílus lesz a legjobb az otthonodban? Összehasonlítottuk a 3 legnépszerűbbet.