Új státuszszimbólum tűnt fel az amerikai szupergazdagoknál

Őrületes összegeket fizetnek az amerikai szupergazdagok azért, hogy ne kelljen várniuk. Ez a legújabb trend.
Új státuszszimbólum tűnt fel az amerikai szupergazdagoknál

Az Egyesült Államokban új státuszszimbólum tűnt fel, ez pedig nem más, mint: a fa. Ez elsőre kissé furcsán hangzik, de nem ennyire egyszerű a helyzet természetesen. Arról van szó, hogy a hatalmas vagyonnal rendelkező amerikai gazdagok otthonaik és kertjeik berendezésekor nem szívesen várnak évtizedekig, amíg az általuk, illetve a kertrendező által ültetett fa eléri a kívánt méretet. Az idősek nem tudják kivárni, a fiatalok pedig nem akarják megvárni, így marad a szállítás, akár a világ másik feléről is.

Ezért tehát felbérelnek valakit, lehetőleg egy profit, hogy segítsen orvosolni ezt a problémát. A fa költöztetése óriási üzlet, és persze trend, akad is néhány szakképzett vállalkozó, akikhez a hollywoodi sztárok is örömmel fordulnak, hiszen ők képesek szó szerint minden (fű)szálat is megmozgatni, hogy az alkalmazójuk megkapja, amit akar. Ez azt jelenti, hogy akár hónapokig is kutatnak a tökéletes fa után, ha pedig megtalálták, akár dollárok százezreit is hajlandóak érte kifizetni. Mások kertjeit pásztázzák, hátha éppen ott bukkan fel az ideális trófea-fa. Akadnak olyan üzletek, amik sosem köttetnek meg, ha például a fa eredeti tulajának érzelmi kötődése van a fához, mert mondjuk az imádott, de már elhunyt nagyszülei, szülei ültették azt, akkor a milliódolláros ajánlatra is nemet mond.

A fák költöztetése nem olyan egyszerű, amilyennek elsőre tűnik. A tulajoknak először is egy ekkora méretű szállítmányhoz általában engedélyt kell szerezniük, ami gyakran azt jelenti, hogy állami, rendőri kíséretet kell fedezni hozzá. Volt rá példa, hogy Toszkánából szállíttattak egy százötven éves fát Kaliforniába, így annak meglehetősen hosszú utat kellett megtennie, mire újra földbe került volna. Különféle speciális eljárásokkal teszik lehetővé, hogy az idős óriásokat mozgatni tudják, de mivel a fák lombkoronájának kinövése is sokszor kivárhatatlanul hosszú időnek tűnik a megrendelőnek, többnyire a hatalmasokat teljes valójukban utaztatják. Hogy ne okozzon ez közlekedési katasztrófát, amire egyébként volt már példa, ahhoz általában az éjszakai szállítást választják. Általában kamionnal, platós teherautókkal költöztetik a fákat, de előfordult már a helikopteres áttelepítés is, de nagy segítséget jelent, ha például úsztathatják őket.

A tájépítészeknek sokszor nem csak a kertbe való tökéletes elhelyezésen kell gondolkodni, vannak olyan megrendelők is, akik a házukban szeretnék csodálni a fát. Egyre nagyobb divat Los Angelesben az is, hogy a megrendelők megveszik a szomszédos házat is, hogy azt lerombolva nagyobb kertet építhessenek maguknak.

Fotó: Unsplash

Kapcsolódó cikkek

Milyen problémák merülhetnek fel egy kivitelezési projekt során?

Milyen problémák merülhetnek fel egy kivitelezési projekt során?

Egyre nehezebb jó szakembert találni. Késik a kivitelezés. Nem érem utol az alvállalkozót. Csak néhány azok közül a panaszok közül, amelyeket az építési és beruházási projektek kapcsán hallunk.

Az alga a jövő építészetében

Innovatív technológiák: az alga a jövő városaiban

A környezettudatosság ma már az építészetben is egyre hangsúlyosabbá válik, ezzel a megújuló energiáknak is egyre nagyobb szerep jut.