Milyen ruházatra van szükség az építőiparban?

Az építőipar tipikusan az a szegmens, ami egy kifejezetten veszélyes területek számít munkavédelem szempontjából. Éppen ezért az alábbi cikkben összegyűjtöttük milyen ruházatra van szükség az építőiparban és hogyan találjuk meg az ideális eszközöket ezen a téren.
Milyen ruházatra van szükség az építőiparban?

Milyen munkavédelmi eszközöket viseljünk építkezéseken?

Legyen szó bármilyen jellegű építkezésről, jó eséllyel ugyanazokat a védelmi felszereléseket vehetjük észre egy emeletes ház építésekor, mint egy mélygarázs kialakításakor. Ilyen mindenképp viselendő munkavédelmi eszközök a:

· munkavédelmi lábbeli

· fejvédelmi eszköz

· munkavédelmi ruha

· kézvédelmi eszközök

· leesés elleni védelem.

Ideális munkavédelmi lábbeli az építőiparban

Egy építkezésen dolgozó számára elengedhetetlen a megfelelő lábbeli viselése. Számos kellemetlenségtől és komoly baleseti sérüléstől tudja megóvni az alsó végtagokat egy ideális cipő, vagy bakancs.

Ezekben a megfelelően kialakított úgynevezett kapli a leeső tárgyak elleni védelmet szolgálja. Legyen az valamilyen szerszám, tégla vagy burkolat ami a magasból egyenesen a lábakra zuhan, az sokkal kisebb kárt okoz, mint egy hagyományos cipő esetében.

A legjobb, ha a speciális lábfejvédelem mellett vízlepergető kialakítással is rendelkezik, így esős vagy vizes terepen sem kell tartani a beázás okozta kellemetlenségektől.

Lényeges emellett, hogy a választott cipő olyan talplemezzel legyen felszerelve, amelynek fontos szerepe van a talpátszúrás elleni védelem kapcsán. Így legyen az egy szög vagy egy vasdarab amely a földön hever, a cipő talpát nem tudja átszúrni.

Fejvédelmi eszközök az építkezéseken

Kiemelten fontos ebben az iparágban a fej védelme, hiszen ilyenkor jellemzően a magasban és mélyben párhuzamosan folyik a munka, így valós veszélyforrás, hogy valami leesik a magasból, vagy mi magunk el, vagy leesünk.

Ez szerencsére megúszható akár sérülés nélkül is egy megfelelő minőségi fejvédők építőipari munkához való alkalmazásával. Fontos, hogy építési területen csak az ipari védősisak használata elfogadott, a sima beütődés elleni védelemmel rendelkező sisakok nem elégségesek.

Érdemes szem előtt tartani, hogy egyes munkakörök esetén nélkülözhetetlen a sisakhoz a hozzá való álpánt használata, mely garantálja, hogy a sisak még véletlenül sem eshet le.

Emellett ajánlott a védőszemüveg viselése is, amely megóvja a szemeket a felszálló portól és a felpattanó apró daraboktól is, nem beszélve a káros UV sugaraktól kinti munkavégzés során.

Építőipari munkavédelmi kesztyűk

Bármilyen munkát is végez az ember egy építkezésen, a kezekre mindig kiemelt szükség van, emiatt komoly próbatételnek vannak kitéve a felső végtagok. Egy strapabíró, mártott védőkesztyűre emiatt mindenképpen szükség van. Ez ugyanis óv a külső behatásoktól és bátran nyúlhat az ember olyan helyekre is, amely egyébként veszélyes lenne.

Fontos, hogy vegyi anyagok használata esetén mindig győződjünk meg róla, hogy a kesztyű rendelkezik az adott kémiai anyag elleni védelemmel. Kézi anyagmozgatás során ne feledkezzünk meg arról, hogy egy megfelelő, vágásbiztos, kesztyű igen komoly sérülésektől tud minket megóvni.

Munkaruhák az építési területeken

Építkezések során lényeges figyelembe venni azt, hogy a munkaruházat az évszaknak megfelelő legyen. Nyáron biztosítsa a megfelelő szellőzést, míg télen védjen a szélsőséges időjárási körülményektől.

Mivel egy veszélyes területről van szó, ezért lényeges komoly hangsúlyt fektetni a jól láthatóságra is, amely a nem megfelelő látási viszonyok között végzett munkafolyamatok során elengedhetetlen. Legyen az egy mellény, egy nadrág vagy egy kabát, a foszforeszkáló felületeknek hála, egyetlen munkavállaló sem tűnhet el a sötétben.

Leesés elleni védőeszközök

A magasban történő építkezések során egy testheveder használata életet menthet. Egy pillanatnyi egyensúlyvesztés, vagy figyelmetlenség miatt ugyanis pillanatok alatt megtörténhet a baj, így mindenképpen szükség van e téren egyfajta biztonságra. E kiegészítő működésének lényege az, hogy egy esetleges leesés esetén az emberi testet megtartja, illetve a terhelést egyenletesen elosztja.

Összegezve

Az építkezések terén tehát sokféle egyéni védőeszköz létezik, amelyek egytől egyig azt szolgálják, hogy az építkezésen résztvevő munkavállalók biztonságban végezhessék a munkájukat és épségben térhessenek haza minden egyes nap. Ennek ellenére az építőipar így is egy veszélyes terület, így természetesen az egyéni felelősségnek is nagy súlya van a balesetmentes munkavégzésben.

Kapcsolódó cikkek

Jobban szigetel a hulladékból készült tégla a hagyományosnál

Jobban szigetel a hulladékból készült tégla a hagyományosnál

Az egyetemi mérnök professzor 10 éven keresztül dolgozott az építőanyag kifejlesztésén.

Ilyen a modern szalmaház

Megnyerő és környezetbarát: ilyen egy modern szalmaház

A 3 kismalacnak sokkal könnyebb lett volna a dolga, ha ismerik ezt a megoldást.

Eaves Ház - JOHO Architecture

Eaves Ház - JOHO Architecture

A projekt célja egy olyan ház létrehozása volt, ahol a térérzet és környezet tökéletes egyensúlyban áll.