Nyomtatott darázsfészek-házak készülnek a társadalmi problémák leküzdéséért

2019-ben indult a TECLA elnevezésű projekt, és ha minden jól halad, már tavasszal bemutathatják a nagyközönségnek.
3d nyomtatással készül a jövő fenntartható otthona

A Bologna mellett épülő modell egy kizárólag helyi források felhasználásával készülő, biológiailag lebomló anyagokat felhasználó épület, aminek tervezésében a Mario Cucinella által alapított iskolának (SOS – School of sustainability) nagy szerepe volt a WASP nevű olasz cég mellett.

Az új szemléletű munka lényege, hogy megalkossanak egy fenntartható és a hagyományos modellektől eltérőlakatási formát, miközben tevékenységükkel felhívják a figyelmet a globális lakhatási problémákra.

View this post on Instagram

A post shared by WASP official (@3dwasp)

Az tervezők szerint az új épületek a különféle éghajlati körülményekre is jól reagálnak, remekül alkalmazkodnak, ezzel is biztosítva egy új önfenntartó élet körülményeit.

Az elképzelés segítségével létrejöhetnek olyan települések az új technika segítségével, ami a mai ökofalvak szemléletét követve, de a TECLA által kínál lehetőségeket is felhasználva működnek.

A különleges formájú épület egy darázsfaj otthona alapján épül, ami a természetben sárból készül és edény formájú. A háznál 200 órát vesz igénybe az elemek nyomtatása, amihez összesen 7000 számítógépes kódot használnak fel. A kinyomtatott rétegek 12 milliméter vastagságúak, és összesen 350 darabra van szükség belőlük. Az épület létrehozásához 60 köbméternyi természetes anyagra van szükség,valamint mindösszesen 6 kilowatt energiára.

Az épület nyomtatása nem egy eszközzel zajlik, hanem egyszerre több nyomtatóval. Nem ez az első ilyen természetes anyagok felhasználásával készülő nyomtatott ház, még 2018-ban a Gaia nevű környezetbarát nyomtatott épület is elkészült a WASP-nak köszönhetően.

Kapcsolódó cikk:

3D városról pedig itt olvashatsz.

Kapcsolódó cikkek

Eaves Ház - JOHO Architecture

Eaves Ház - JOHO Architecture

A projekt célja egy olyan ház létrehozása volt, ahol a térérzet és környezet tökéletes egyensúlyban áll.

3d nyomtatással készül a jövő fenntartható otthona

Nyomtatott darázsfészek-házak készülnek a társadalmi problémák leküzdéséért

Globális problémákra hívja fel a figyelmet, és kínál alternatív megoldást az Olaszországban épülő 3d nyomtatott otthon.