Mit érdemes tudni a szálcement lapokról?

Az utóbbi években egyre több modern megoldás válik népszerűvé, amik közül mindenképp érdemes megemlíteni a szálcementtel készült lapok. Emiatt az alábbi cikkben összegyűjtöttük mit érdemes tudni a szálcement lapokról.
Mit érdemes tudni a szálcement lapokról?

Mire jó a szálcement?

A modern megoldású homlokzati kialakítások, valamint az átszellőztetett homlokzati rendszerek a szálcement lapok fő felhasználási területei. Legyen szó akár könnyűszerkezetes épületekről, akár hagyományosnak mondható tömörfalas szerkezetekről, a szálcement lapokkal olyan modern felületet alakíthatunk ki, amellyel kitűnhetünk a szürke hétköznapokból a többi hagyományos ingatlan között. Ezen a téren válogathatunk egyébként akár sima, homogén felületekben, vagy nagyobb és kisebb táblás kialakításokban is, hogy igazán jól variálható megoldást kínálhassanak számunkra.

Ráadásul ingatlan felújítás során a szálcement lapok szabad darabolhatósága és a független úgynevezett fugakiosztás által nagyobb szabadságot kaphatunk, mintha csempemozaikból készítenénk homlokzatburkolatot.

Miből áll egy szálcement lap?

A szálcement, ahogy neve is jól sugallja egy természetes ásványtartalmú, kompozit erősítésű anyag. Ennek is köszönhetően számos előnye van ennek az anyagnak, hiszen relatíve nagy térfogatsúlyúnak mondható.

Előnyei közül mindenképp kiemelhető, hogy felülete nem porózus, ami a mai modern és szigorú építési követelmények terén mindenképp hosszú élettartamot sejtethet.

Szálcement előnyei

A szálcement lapoknak, ahogy már fentebb említettük jó pár komoly előnye lehet számunkra, akár esztétikai, akár funkcionális szempontból is. Ezek az előnyök röviden a:

· stílusos, modern megjelenés

· széles színválaszték

· jól variálhatóság

· időtállóság

· könnyű felhelyezhetőség

· jó szigetelő képesség

· oldalfalra, tetőszerkezetre is használható

Felhasználási területei

A szálcement lapok elsősorban külső fali burkolatként kerülnek alkalmazásra, de tetőn, vagy akár beltérben is alkalmazhatóak. A felhelyezés során azonban fontos, hogy mindig el kell tartani a fal felülettől, a megfelelő szellőzés biztosítása érdekében.

A lapok tartószerkezetének szerepét általában fa lécváz vagy fém rácsszerkezet alkotja. Tervezés és kivitelezés során azonban a nagyobb lapok szerelésénél nem elhanyagolható a lapok fokozott hőtágulása sem. Ezt érdemes mindig figyelembe venni.

Milyen méretekben és színben kapható?

Méret és kiszerelés szempontjából a szálcement lapok abszolút univerzális anyagnak mondhatók. A nagyobb kiszerelésű lapok a letisztult, modern ház képét biztosítják, míg a kisebb lapok, amelyek akár tetőfedésre is alkalmasak, különböző típusú cserépkötésekben rakhatók, amellyel az egészen síkhatású modern megjelenéstől a klasszikus látványig számos stílus kialakítható.

A szálcement lapról bár elsőre sokak számára valószínűleg a cementszürke szín jut eszébe, de paletta ennél sokkal szélesebb. Anyagában színezett lapokat is gyártanak, amelyeknek egyik legnagyobb előnye, hogy a vágási él is ugyanolyan színű, mint a lap felülete. Ezen a téren tényleg rendkívül széles a választék, így például érdemes alaposan átlapozni a számos, köztük a Swisspearl szálcement forgalmazásával foglalkozó webáruházak kínálatát.

Kiknek ajánlott a szálcement?

A szálcementes lapok kifejezetten ajánlottak lehetnek azok számára, aki nyitottak a modern megjelenésre, vagy csak nem akarnak sem hagyományos pucolt, sem pedig úgynevezett klinker homlokzatot. Emellett azok számára is ideális megoldás lehet, akik nagyobb, egybefüggő felületeket akar megtörni valamilyen modern stílusos megoldással.

Összegezve

A szálcement lap tehát egy univerzális és egyben modern megoldásnak számít, így sokak számára nyújthat egyedi ingatlan felújítási lehetőséget, akár oldalfalon, akár tetőszerkezet terén.

Kapcsolódó cikkek

Eaves Ház - JOHO Architecture

Eaves Ház - JOHO Architecture

A projekt célja egy olyan ház létrehozása volt, ahol a térérzet és környezet tökéletes egyensúlyban áll.

Kortárs építészet - Casa Dos Lenguajes - Pepa Díaz Arquitecta

Casa Dos Lenguajes - Pepa Díaz Arquitecta

Az épület a kortárs irányzatokat kombinálja, eltávolodva a sztereotip áramlatoktól és stílusoktól.

3d nyomtatással készül a jövő fenntartható otthona

Nyomtatott darázsfészek-házak készülnek a társadalmi problémák leküzdéséért

Globális problémákra hívja fel a figyelmet, és kínál alternatív megoldást az Olaszországban épülő 3d nyomtatott otthon.