Klímakutató központ mint építészeti remek? De még mennyire!

Ráadásul mindez ráadásul Grönlandon.
Klímakutató központ mint építészeti remek? De még mennyire!

Ilulissat Icefjord Centre névre hallgat az a roppant pazar grönlandi épület, ami csak egy dekoratív helyi látványosságnak épült, hanem -- a helyi kulturális élet felvirágoztatását célul kitűző -- klímakutató- és látogatóközpontnak. Egy dán építésziroda, a Dorte Mandrup által tervezett létesítmény valójában kutatási és oktatási központ is egyben, de valójában még ennél is jóval többről van szó a központ esetében.

Az épület önmagában is igazi látványosság lett: formáját a repülő hóbagoly szárnyainak alakja ihlette; úgy tervezték, hogy a lehető legkisebb (káros) hatással legyen a környezetére, mindeközben viszont lehetővé tegye az ember és a természet minél szorosabb kapcsolatát. Az épület az UNESCO Világörökség részeként jegyzett útvonalhoz csatlakozik, így a tető kószálásra alkalmas kialakítása sem véletlen, a vendégek az épület tetején sétálva ismerhetik meg testközelből a környező tájat.

A klímakutatók számára a jég hordozza azt a 4000 éves örökséget, ami segít a ma körülöttünk zajló folyamatok megértésében is. A környezeti terhelés minimálisra csökkentése kifejezetten célja volt az építészeknek, így a beton helyett egy acélszerkezet adja az épület könnyű vázát, amin oldalt nagy üvegpanelek kaptak helyet. Ez a szerkezet közvetlenül a föld felett helyezkedik el, a kőzetben rögzített alapokon, így az épület alatti szabadon maradt felületen továbbra is a helyi (törékeny) élővilágé a terep.

A tető mellett a szabadtéri teraszok is teret biztosítanak a környezet biztonságos megismerésére, így a látogatók szabadon, de mégis védve élvezhetik a látványt, illetve megfigyelhetik az éghajlatváltozás hatásait közvetlen közelből. Maga a tető némileg döntött, aminek az a funkciója, hogy meggátolja a hó tartós jelenlétét.

A zord vidéken, Grönland nyugati partján álló épület azt a célt szolgálná az előbbiek mellett, hogy a látogatók, a helyiek és a kutatók számára is egy olyan találkozóhelyként, valamint fórumként működjön, ahol testközelből ismerhetnék meg a kietlen táj szépségeit, az itteni lét megpróbáltatásait. Ehhez a fórumként működő központ biztosítja a többfunkciós hátteret; az épület még kiállítótérként, koncertek helyszínéül, filmszínházként és kávézóként is funkcionál.

Fotó: Isfjordscentret/Facebook

Kapcsolódó cikkek

Három vallásegy templomban

Három vallás találkozik egy berlini templomban

Zsinagóga, mecset és egy keresztény templom is egyben a berlini Egy Ház elnevezésű vallási központ.

Los Terrenos, tükörház az erdő közepén

Futurisztikus építészet: a ház, ami utánozza környezetét

Éppen úgy olvad a környezetébe a ház, ahogy a Predator című fílm címszereplője tette ezt a dzsungelben.