Klímakutató központ mint építészeti remek? De még mennyire!

Mindez ráadásul Grönlandon.
Klímakutató központ mint építészeti remek? De még mennyire!

Ilulissat Icefjord Centre névre hallgat az a grönlandi épület, ami klímakutató- és látogatóközpontként üzemel. A Dorte Mandrup dán építésziroda által tervezett létesítmény kutatási és oktatási központ is egyben.

Az épület önmagában is igazi látványosság lett: formáját a repülő hóbagoly szárnyainak alakja ihlette, és úgy tervezték, hogy a lehető legkisebb hatással legyen a környezetére, viszont lehetővé tegye az ember és a természet minél szorosabb kapcsolatát. Az épület az UNESCO Világörökség részeként jegyzett útvonalhoz csatlakozik, így a tető sétára alkalmas kialakítása sem véletlen, a vendégek az épület tetején sétálva ismerhetik meg a környező tájat.

A klímakutatók számára a jég hordozza azt a 4000 éves örökséget, ami segít a megérteni a ma körülöttünk zajló folyamatokat. Ahogy már említettük, a környezeti terhelés minimálisra csökkentése kifejezetten célja az építészeknek, így a beton helyett egy acélszerkezet adja az épület vázát, amin oldalt nagy üvegpanelek kaptak helyet. Ez a váz a föld felett helyezkedik el, a kőzetben rögzített alapokon, de az épület alatti felületen továbbra is a helyi törékeny élővilágé a terep.

A tető mellett a szabadtéri teraszok is lehetőséget adnak a környezet megismerésére, így a látogatók szabadon és biztonságosan élvezhetik a látványt, illetve megfigyelhetik az éghajlatváltozás hatásait közvetlen közelből. Maga a tető némileg döntött, hogy a hó tartósan ne maradhasson meg rajta, megnyomva így a szándékosan könnyített szerkezetet.

A Grönland nyugati partján álló épület a zord tájban azt a célt szolgálná az előbbiek mellett, hogy a látogatók, a helyiek és a kutatók számára is találkozóhelyként működjön, ahol testközelből ismerhetnék meg a kietlen vidék szépségeit és az itteni lét megpróbáltatásait. Ehhez a központ biztosítja a biztonságos hátteret, hiszen az épület még kiállítótérként, koncertek helyszínéül, filmszínházként, kávézóként is funkcionál.

Fotó: Isfjordscentret/Facebook
Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

London legvékonyabb háza eladó

London legvékonyabb háza még mindig gazdára vár

A lakásdivatban úgy néz ki, nem nyerő a karcsúság.

Amazon Helix - ilyen lesz az Amazon-székház

Amazon Helix - ilyen lesz az Amazon-székház

Helixet formáló székházba költözik az Amazon virginiai központja, amelynek már a dns-láncot felidéző megjelenése is futurisztikus, egyben ökotudatos!

Három vallásegy templomban

Három vallás találkozik egy berlini templomban

Zsinagóga, mecset és egy keresztény templom is egyben a berlini Egy Ház elnevezésű vallási központ.