Földönkívüli tengericsillag: rekorder reptér Pekingben

Az elképesztő épület a néhai Zaha Hadid nevéhez köthető. A brit sztárépítész munkája 2019-ben kezdte meg működését.
Rekorder futurisztikus reptér Pekingben

Peking második nemzetközi repte nem csak a futurisztikus formáival válik különlegessé, hanem azokkal az őrületes számokkal is, amiket fel tud mutatni. A világ legnagyobb egyterű termináljával rendelkező reptér csaknem 700 ezer négyzetméteren működik. A fővárosi nemzetközi reptér forgalmának enyhítésére épített „tengericsillag” becenevű Dahszing reptér a tervek szerint 2021-re évi 45 millió, 2025-re 72 millió, 2040-re pedig 100 millió utas fogadására lesz alkalmas.

Öt légi és egy földi épületkar adja az egyedi formát, amik középen egy üvegkupolás csarnokban érnek össze, és az egyes ágak közt egy gyorsvasúton juthatnak el az utasok a megfelelő terminálra. Jelenleg négy kifutópályával rendelkezik a reptér, amit további kettő egészít majd ki, de így is 250 le- és felszállásra alkalmas óránként.

Ezzel persze nem ért véget a rekordok sora, hiszen amellett, hogy a legnagyobb ázsiai hangár is a Dahszing része, a légiforgalom-irányító központ is olyan hatalmas, hogy 173 irányító dolgozhatott, amire a világon máshol nincs példa. Az épületcsoda, ami közel 20 milliárd forintnak megfelelő jüanból épült néhány év alatt, a helyiek számára is igazi látványosságként szolgál.

Kapcsolódó cikkek

Amazon Helix - ilyen lesz az Amazon-székház

Amazon Helix - ilyen lesz az Amazon-székház

Helixet formáló székházba költözik az Amazon virginiai központja, amelynek már a dns-láncot felidéző megjelenése is futurisztikus, egyben ökotudatos!

Átmeneti menedékhelyek a kanadai partok díszei

Csigaház formájú menedék a kanadai partok őre

A hetedik torontói Winter Stations nemzetközi tervpályázat témája a menedék volt.

Kalandorokat vár a perui sziklákon álló üveghotel

Kalandorokat vár a perui sziklákon függő üveghotel

Átlátszó műanyagból és üvegből készült az extrém embereknek épült extrém hotel fala.