Ingatlan külföldiek számára - hogy legyen, hogy mindenkinek jó legyen?

Bernard Tomlinson Londonból költözött egy évtizede Budapestre, ma Piliscsabán van az otthona. Mint ingatlanszakértő, közvetítő a Magyarországra költöző külföldi állampolgároknak segít az otthonkeresésben. Nyelvismeret nélkül költözött hozzánk, ma csaknem hibátlanul beszél magyarul. Blaschek László interjúja.
Ingatlan külföldiek számára - hogy legyen, hogy mindenkinek jó legyen? Interjú Bernard Tomlinson ingatlan szakértővel

- Mi is lehetne Önhöz az első kérdésünk? Országunkba lett szerelmes, vagy a szerelem hozta országunkba?

- A szerelem hozott ide természetesen, a feleségem magyar, és miatta költöztem Magyarországra. De még turistaként, sokszor jártam a feleségem miatt is, előzőleg Magyarországon. A végleges költözést, azt, hogy itt éljünk, megerősítette, hogy egy kedves, kellemes, kényelmes és élhető országnak találtam Magyarországot.

- Hány külföldi állampolgár élhet Magyarországon, és milyen okból, s meddig élnek itt? Miért telepednek le nálunk?

- Az itt élő, itt letelepedettek külföldiek számát megbecsülni sem merem. De az a tapasztalatom, hogy egyre nagyobb létszámban települnek Magyarországra külföldről. Az egyik legfőbb ok, talán, a nagy cégeknél tapasztalható központosítás lehet. Mivel sok cég költözik ide, leginkább Budapestre, és az agglomerációba. De nagy az érdeklődés a regionális központokban is. Debrecenben, Szegeden, Győrött és máshol is vannak telephelyei nagyobb cégeknek, ezek száma is évről évre növekszik. Azt hiszem ez az egyik legnagyobb, ”kényszerű” vonzerő. Végleges bevándorló, aki itt marad, Magyarországon, évről évre az körülbelül, szerintem tíz-tizenegy ezer ember lehet. Természetesen tovább árnyalja a képet a történelmi Magyarországról, például az erdélyi, vagy más magyar, ide költöző emberek száma.

- Honnan érkeznek azok, akiknek segít vállalkozása, a Hungarian Home Hunters?

A főbb országok, az én területem, akiknek leginkább segítek, németek, franciák, angolok, lengyelek, amerikaiak, hollandok és finnek, s kevesebben, de szlovákok is.

- Miben és hogyan segít konkrétan, azoknak, akik ezzel megbízzák?

- Először pontosítjuk azt, hogy hol és miért szeretne valaki Magyarországon élni, lakni, tartózkodni. Fontos kérdéseket tisztázunk: Miért költözik ide? Milyen ingatlant szeretne? Véglegesen szeretne Magyarországra költözni? Netán a vállalkozását is ide telepíti? Városban vagy vidéken szeretne lakni esetleg állatokat tartana vagy mezőgazdasági tevékenységre készül? Az első lépés mindig a célok figyelembevételével, a cél település, terület, lakás, ház tanya stb. körül határolása. Persze nagyon átfogó képet alkotunk a vevő igényeiről. Sok szempont túlmutat a terjedelmi határainkon. Nem mindenkinek jó Budapest és nem mindenki érzi jól magát egy kicsi vidéki faluban. Sok-sok kérdést felteszünk, hogy megtaláljuk a megfelelő ingatlant. A jogi háttét megteremtése a következő lépés. A hivatalos ügyintézésünk sok mindenre kiterjed a lakcímkártya kiváltásától, a letelepedési engedélyig, a cégalapítástól a különféle szerződések megkötéséig.

- Kik jönnek? Fiatalabbak? Idősek? Cégvezetők? Kalandorok?

- Nagyon vegyes a kép, nagyon sokféle ember, sok külön-külön életúttal. A nagyobb városokba költözök többnyire cégvezetők, vagy nagyobb cégek alkalmazottai. De nagyon sok és egyre több Nyugat Európából kivándorló család keres Magyarországon letelepedési lehetőséget. Mert az életminőség szempontjából nagyon kedvező nekik Magyarország. Egy kis londoni vagy amszterdami lakás árából Magyarországon birtokot tud vásárolni például. De kapcsolódó nagyon komoly és alapvető kérdés, hogy ki, mennyire, hogyan és mi módon tud integrálódni Magyarországon a magyar társadalomba? Jellemző például az is, hogy finnek, hollandok vásárolnak ingatlant Magyarországon és nyugdíjasként Magyarországra költöznek. Ők nagyon szeretik a Balatont, nagyon szeretik Zala megyét. A németek és az osztrákok szívesen vásárolnak házat, lakást, birtokot a nyugati határ közelében Sopron-, Vas-, Zala megyében. Nincs konkrét tipikus ügyfelünk, nagyon vegyes a kép.

- Egyetlen nagyobb számú ügyfélkör sincsen?

- Talán azt a jelenséget tudnám kiemelni, hogy nagyon sok megkeresésünkre van nyugat európai nyugdíjasoktól. Helyet keresnek a nyugdíjas éveikre. A magyar egészségügy árai sokkal olcsóbbak, mint a Nyugat európaiak. Egy Magyarországon megvásárolt ingatlanban pedig a nyugat európai nyugdíjjal sokkal olcsóbban megélhetnek.

- Hova köti a jelene és a múltja? Itt fog élni a következő évtizedekben is?

- Mindenképpen itt maradok Magyarországon. Nem hiszem, hogy máshova költöznénk. Már 13 éve itt lakom, nem szeretnék visszamenni Angliába, főleg a Brexit után. Nem túl kedvezőek körülmények odaát. De nem érezném már ”ott-hon” sem magam teljesen ”otthon”. Itt élek 13 éve és Magyarországot tekintem az otthonomnak.

- Mit szeret legjobban a magyarokban?

Szeretem a magyarok összetartó, összetartozó lelkületét. Azt, ahogy segítik egymást, amit Londonban egyáltalán nem éreztem. Nagyon fontos Magyarországon a család. Nagyon szeretem az idősekre való odafigyelést, a gyermekekkel való bánásmódot, a gyermekcentrikusságot. Szeretem azt, hogy nem hagyják cserben egymást. Nagyon tetszik ez a család centrikus szemlélet, de minden propaganda jelleg nélkül. A megoldó lelkületű embereket szeretem. A magyarokat, akik mindig találnak megoldást mindenre. Megtalálják probléma esetén a kiskaput, ha kell, a jó utat, azt, hogy hogy legyen, hogy mindenkinek jó legyen.

Kapcsolódó cikkek

Duna Terasz Grande – a legnagyobb vízpart közeli lakásberuházás a 13. kerületben

Duna Terasz Grande – a legnagyobb vízpart közeli lakásberuházás a 13. kerületben

A Duna Terasz Grande a D&B Ingatlanfejlesztő-Csoport legújabb fejlesztése, amely Budapest egyik legzöldebb Duna-parti lokációjában, a Foka-öböl mentén található.

Ingatlan külföldiek számára - hogy legyen, hogy mindenkinek jó legyen? Interjú Bernard Tomlinson ingatlan szakértővel

Ingatlan külföldiek számára - hogy legyen, hogy mindenkinek jó legyen?

Bernard Tomlinson Londonból költözött egy évtizede Budapestre, ma Piliscsabán van az otthona. Mint ingatlanszakértő, közvetítő a Magyarországra költöző külföldi állampolgároknak segít az otthonkeresésben.