A dán hygge után most itt a norvég friluftsliv, hogy átrendezze otthonunkat

Az elmúlt években az egész világot bejárta a dán hygge kifejezés, ami egyfajta jóllétet, egy megelégedett életérzést takar, a gyertyák és puha takarók világán túl.
Friluftsliv az új hygge

A norvég koncepció némileg eltér a dán elképzelésektől, majdnem mindenben, de van egy olyan közös metszet, ami mindkettőben uralkodó gondolat. Nem más ez, mint a természet jelentőségének felismerése, közelségének értékelése, tisztelete és szeretete. Míg a dán életérzésben is megmutatkozik, hogy egy szép időben eltöltött szabadtéri sütögetés a barátainkkal mekkora boldogság, maga a totális hygge, addig a norvég friluftsliv szerint az élet a szabad levegőn nyújt maximális boldogságot.

A norvég vidéket ismerve meg is értjük, hogy honnan jöhetett ez a gondolatmenet, ami a szabadban töltött idő minden formáját értékeli. A kirándulás, természetjárás, éppen annyira értékes, mint a teraszon töltött idő, ha kellően megbecsüljük. Egyre népszerűbb ez a felfogás, ami a mókuskerékből kilépéssel, a megnyugvással és a természet gyógyító erejével együtt olyat nyújt, ami a legtöbb mai ember vágya. Mégsem adott mindenki számára a lehetőség, hogy órák hosszat a szabadban lehessen (minden egyes nap), ezért a lakberendezés a számukra is lehetőséget kínál, mégpedig friluftsliv módra.

Ha nincs módunk minden nap felfedezni, erdőkben barangolni, mezőket járni, de szerencsések vagyunk annyira, hogy van kertünk, teraszunk, akkor alakítsuk úgy, hogy ezeken a helyeken minél több időt tölthessünk, rendezzük be úgy, hogy jó legyen ott lenni. De mondhatjuk úgy is, ha nem lehetünk eleget a természetben, vigyük haza! Vigyük be a természetet az otthonunkba, ha csak arra van lehetőségünk, akkor a négy fal közé.

Ha eldöntöttük, hogy otthonunkat visszük a természetbe, vagy fordítva, akkor a következőkkel tudunk dolgozni. A kirándulások során gyűjtött emlékek, gallyak, kavicsok, termések kerüljenek előkelő helyre az otthonunkban. Ha nem rendelkezünk ilyesmivel, válasszunk minél természetesebb alapanyagokat a dekorációhoz, főleg fát, amit feldobhatunk olyan mintás, nyomatos darabokkal, amik megidézik az erdők, mezők világát. Poszterek, képek segítségével fokozhatjuk a hatást. Használjunk színeket! Az ég ragyogó kékje, a rétek zöldje visszaköszönhet bútorainkban, ezzel pedig máris egy lépéssel közelebb vagyunk a természeteshez, a természethez.

Kapcsolódó cikkek

Öltöztesd fel az előszobád ezzel az 5 berendezési tárggyal

Öltöztesd fel az előszobád ezzel az 5 berendezési tárggyal

Az előszoba otthonunk azon része, ahová először érkezünk, és az első benyomást is ez adja. Hogyan tehetjük még elbűvölőbbé? Cikkünkből megtudhatod.

Minimalizmus, természet és nosztalgia tökéletes harmóniája

Minimalizmus, természet és nosztalgia tökéletes harmóniája

Új és régi harmonikus együttélése - less be egy hattagú család otthonába!

A legnépszerűbb lakberendezési stílusok - melyik a tiéd?

A legnépszerűbb lakberendezési stílusok - melyik a tiéd?

Melyik stílus lesz a legjobb az otthonodban? Összehasonlítottuk a 3 legnépszerűbbet.